8 Temmuz 2008 Salı

Lepistes Notları

Gerek göze hoş görünümü ve kolay üremesi gerekse de maliyeti nedeni ile bir çok akvaristin zaman zaman konukları olmuşlardır lepistesler.
Bakımı en kolay , su şartlarına töleresi en yüksek balıklar arasındadır.
Yanlız ; yanlış beslenme ve akvaryum şartlarının uygunsuz hazırlanışı yüzünden ölümlere , bir çok akvaristinde soğumasına ve akvaristliğe devam etmemesinede neden olmuşlardır.
İşte bu nedenden dolayı kendi bildiklerimi ve internet üzerinden topladığım bilgileri sizinle paylaşmak istedim.
Lepistesler kökeni orta amerikaya dayanan bir tatlı su balığıdır. Doğal halleri ve görünümleri akvaryumumuzdakilere hiçde benzememektedir.

Ülkemiz akvaryumcularında en fazla bulabileceğiniz 2tür yerel adlarıyla mozaik ve alman lepistesleridir. Ama bu balıkların bilinen onlarca varyetesi bulunmaktadır.


Akvaryumun hazırlanışı;
Lepistes gibi canlı doğuran cinslerinin en az 40-50 lt lik akvaryumlarda bakılması önerilir. Lepistesler de grup balığıdır. En az 4 lü gruplar halinde bakılmalıdır. Bu gruplar 1erkeğe 3 dişi oranında tutulmalıdır. Benim tavsiyem akvaryumunuz da mümkün oldunca az grup bulundurmanızdır. Kolay üreyebilen balıklar olduğu için ileride bir çok sıkıntıya katlanmaktan kurtulursunuz. Akvaryumunuzun yetersiz gelmesi gibi...
Canlı doğuran akvaryumu demek bitki akvaryumu demektir. Neredeyse canlı bitkilere en çok ihtiyacı olan balıklardır. Akvaryumunuzda bitkiniz nekadar çoksa erişkin balıkların gelişimi ve üremesi, yavru balıkların hayatta kalması ve büyüme hızı o denli artacaktır.


Akvaryumunuza bitki tavsiyesi olarak başta Saz olmak üzere Limon, Zeytin, Eledoa, Çınar, ve Java yosunlarını belirtebilirim. Aşağı yukarı hiç bir canlı bitkiyle uyumsuzlukları yoktur. Akvaryum su sıcaklığını en fazla tölere edilebilen balıklardandır. 18 ila 30 derece arasını kaldırabilirler. Ama tavsiye ettiğim akvaryum ısısı 26 dır. Bunun dışındaki sıcaklıklarda gelişimi ve üremesi yavaşlamaktadır.
Lepisteslerle karma akvaryum yapma düşünceniz var ise diğer balığın habitatına göre en az 60 lt akvaryumlar önerilir. Benim en büyük tavsiyem bu cinsi tek tür olarak beslemeniz en azından canlı doğuran türlerinden başka türle beslememeniz yönündedir.
Kurulan akvaryumlarda hafada en az 1 kez %20ila30 arasına su değişimi yapmak hem balıklar hem bitkiler açısından hızlı gelişimine neden olacaktır.
Beslenme alışkanlığı bakımından sorunsuz balıklardır. Her türlü akvaryum yemini kullanabilirsiz. Yanlız 2 haftada bir haşlanmış ıspanağı rendeleyip verirseniz hem balığı olası bağırsak sorunlarını giderir hemde gelişimine katkıda bulunursunuz.
Üreme;
Anaç balıklar ayda bir kez 20 ila 30 arasında yavru verirler. Erkeğin dişiyi döllemesi sonucu dişi erkeğe gerek duymadan 6 batın yavruyu tek başına verebilir. Yavru döneminde dişinin anüs bölgesi kararır ve şişer. Bu kararmadan kastım illa siyahlık çöker anlamına gelmez. Koyu kahverengi tonlarıda olabilir.


Gebeliğin son döneminde dişi yavruluğa alınır. Yavrulama olduktan sonrada bir kaç gün karantinada bekletilir. Bunun nedeni yorgun düşen dişiyi erkeklerin gazabından kurtarmaktır.
Ben yavruluk kullanımında verim alamayanlardanım. Gerek zamansız yavruluğa alıp dişiyi strese sokarak gerek yavruluktaki balıkların gelişiminin yavaş olmasından dolayı yavruluk yerine bol bitkilendirmeyle bu sorunu çözdüm. Bu şekilde diş doğumdan sonra tehlikeye karışı maruz kalsada yavruların akvaryuma adaptasyonu ve gelişimi daha hızlı olmaktadır.Bir kaç yavruluk örneği;


Alınan yavrular yaklaşık 10 günlük iken cinsiyet ayırımı yapabilirsiniz. Yavruların dişi olanlarında aynı ebeveynindeki gibi siyah bir noktacık bulunur.
Yavru dişileri ayrı başlarına büyütüp erişkin boya getirdiğinizde ki avantajınız hem doğumlarda daha fazla yavru elde edersiniz hemde doğumlardan sonra dişilerde oluşan sırt kamburluğunu önlersiniz.

Fotoğraflar ve teknik bilgi;
Onur G. HİTİT

Hiç yorum yok: